ROBOTİK KODLAMA / “KIZLARIMIZ GELECEĞE DOĞRU”
Günümüzde teknoloji artık her yerde. Geleceğin teknolojiden bağımsız olmaması gerçeği, gençler için kodlamanın önemini bir kat daha arttırıyor. Geleceğin meslekleri de ağırlıklı olarak teknoloji üzerine olacağından gençler artık geleceğe hazır olmalı düşüncesiyle Aralık 2021 tarihinde İzmir Amerikan Lisesi öğrencilerinin eğitim verdiği Robotik Kodlama projesi başladı.

Robotik Kodlama, bir robot ya da bilgisayarın programlarının okunup, işlenebileceği yazılı talimatlar bütünü. Kodlamayı öğrenmeyi kolaylaştıran görsel programlar sayesinde de, kodlamanın temellerini bu çalışmalarla oluşturmak amaçlanıyor.

Bu bağlamda Bizim Evler’deki orta okula giden kız öğrenciler, İzmir Amerikan Lisesi’nin “Girls in Tech Kulübü” ve FCR (First Robotics Competition) Kulübü öğrencilerinin gözetiminde Tynker ve Scratch eğitim çalışmalarını bir önceki yıl kulüp tarafından temin edilen kitleri kullanarak yaptılar. FCR Kulübü, Aralık ile Nisan ayları süresince, diğer kulüp ise 15 Aralık- 20 Ocak tarihleri arasında eğitim verdi. 7-10 yaş arası 7 öğrencinin devam ettiği eğitimler her hafta Çarşamba günleri yapıldı. FCR Kulübü, Uluslararası bir yarışma olan FCR Yarışması’na katılacakların eğitimini üstleniyor. Girls in Tech Kulübü ise, toplumdaki cinsiyet farkını kapatacak, kızların teknoloji ve STEM alanlarında daha fazla yer almalarını destekleyecek görevler üstlenmektedir.

Oyunla öğrenmenin keyfini yaşatan, oyun tasarımı, web tasarımı, animasyon ve robotik dahil olmak üzere kodlama becerilerini öğrenmelerine destek veren bir programlama olan Tynker eğitimi ve eğlenceli içerikleri ile müzik, resim ve ses gibi çeşitli araçları bir araya toplayarak kişisel animasyon ve bilgisayar oyunlarını tasarlama ya da kendi hikayelerini oluşturma imkanı sağlayan grafik program dili Scratch eğitimi çalışmaları sonunda gençler kendi ürettikleri tasarımları ile hayal gücünü geliştirme fırsatı elde ettiler.

TIĞ ve ŞİŞ ÖĞRETİLERİ
Göztepe Soroptimist Kulübü’nün kadının ekonomik güçlenmesine destek veren “Tığ ve Şiş Öğretileri” projesi, 2 Aralık 2021 tarihinde başlayıp 28 Nisan 2022’de sonlanmak üzere planlandı. Gündoğdu Çağdaş Toplum Gönüllüleri Derneği aracılığı ile ulaşılan kadınların el becerilerini geliştirmek yanı sıra ürettikleri ürünleri hem kendilerinin kullanmaları hem de satarak aile bütçesine katkıda bulunmaları sağlandı. İlk etap olarak Evimiz projesi kapsamındaki Buca Gediz mahallesindeki kadınlara tığ ve şiş ile yapılan ürünlerin eğitimi kulüp üyeleri Duygu Yurtseven, Bergün Kardeş ve Yıldız Belger tarafından verildi. Her hafta perşembe günleri eğitim evinde sabah ve öğle olmak üzere iki grup halinde 3’er saatlik eğitim, 15 günde bir örgü çanta çalışması, 15 günde bir de dikiş, keçe yapımı gibi çalışmalar olarak düzenlendi. Kulüp, ilk 2 çanta üretimi için malzeme temininde bulundu ve yapılan ürünlerin satışını sağlayarak kadınlara sermaye yarattı. Daha sonra, yaratılan gelir ile üretilecek ürünler için malzeme temin edildi. Nisan ayı sonunda kulüp tarafından organize edilen el işleri etkinliğinde kadınlar ürettiklerini sattılar. 12 Mayıs 2022 tarihinde, kadınların başarılarını kutlamak, tekrar bir araya gelip hoşça vakit geçirmek üzere kulüp üyelerinin de katılımıyla İnciraltı Kent Ormanı’nda bir piknik düzenlendi. İkramlar, eğitim verilen kadınlar tarafından yapıldı. Kulüp de içecekleri temin etti ve kadınların çocuklarına gofret armağan etti. 25 haftalık projeden 12 kadın yararlandı.

BEN YAPTIM SEN DE YAPABİLİRSİN-2
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3.ve 4.sınıf öğrencilerinin, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysun Doğan temsilciliğinde Sosyal Sorumluluk Projesi olarak uygulanan çalışmaya, Gündoğdu Çağdaş Toplum Gönüllüleri Derneği ve Göztepe Soroptimist Kulübü destek vermişlerdir. Her iki derneğin sosyal hizmet projelerini uyguladıkları sosyoekonomik açıdan imkanları kısıtlı bölgeler Konak Eşrefpaşa, Buca Gediz ve Bornova Naldöken evlerindeki 11-14 yaş arası ortaokul öğrencileri hedef kitledir. 18-25 yaş arası üniversite öğrencileri, mentorlar olarak projeyi uygulamışlardır. Çalışma, 14 Mart 2022- 3 Haziran 2022 tarihleri arasında her hafta Cuma günleri 1,5 saatlik sunumlar şeklinde yapılmıştır. 23 ortaokul, 23 üniversite öğrencisi eşleşerek çalışmaya katılmış, her iki dernekten üyeler gözlemci olarak çalışmayı izlemişlerdir. Bergün Kardeş, Buket Karadeveci, Nükhet İzmiroğlu ve Başkan Zeynep Edes projeyle ilgilenen kulüp üyeleridir.
Projenin iki temel amacı bulunmaktadır;
Birinci amaç; sosyoekonomik açıdan imkanları kısıtlı olan ortaokul öğrencilerinin eğitim hayatına aktif olarak katılmalarını sağlamaktır. Bu amaçla üniversiteli gönüllü öğrenciler mentor olarak görev alarak, ortaokul öğrencilerine akademik başarı ve kişisel gelişim için gerekli olan becerileri kendi başarı hikâyeleri çerçevesinde aktararak, ortaokul öğrencileri için olumlu bir rol model oluşturmaları hedeflenmiştir.
İkinci amacı ise mentorluk görevini üstlenen psikoloji bölümü öğrencilerinin ergenlik dönemine ilişkin bilgi ve uygulama deneyimlerini artırmak yoluyla mesleki gelişimlerine katkı sağlamaktır.
Bu amaçla projenin başlangıç aşamasında Akademisyen, Yönetici Mentoru (PCC), Takım Mentoru (PCC) , TA Kolaylaştırıcısı, Eğitmen ve Konuşmacı Dr. Seçkin Berber Koç mentorluk çalışmalarında dikkate alınması gerekenler hakkında bilgi vermiştir.
Uzman Psikolog Özge Alkanat öğrencilerle yapılacak görüşmelerde dikkate alınması gereken noktaları aktarırken, Gündoğdu Çağdaş Toplum Gönüllüleri Derneği temsilcisi Aysel Gürbüz öğrenciler ve ailelerin sosyo-kültürel bağlamlarıyla ilgili önemli detayları paylaşmıştır.
Geçen yıl da aynı temalar üzerine odaklanan projenin çözüme kavuşturduğu sorularını, 2019-2021 Dönem Projeleri BEN YAPTIM SEN DE YAPABİLİRSİN bilgilendirmesi altında web sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Proje sonlandıktan sonra 12 Haziran 2022 tarihinde, dernek üyeleri ve öğrenci velileri dahil proje görevlilerinin tümünün katıldığı bir toplantı organize edilmiştir. Ortaokul ve üniversite öğrencilerine katılım belgesinin verildiği törende Göztepe Soroptimist Kulübü tarafından proje danışmanı, koordinatörü, yürütücüsü ile ortaokul ve üniversite öğrencilerine anı olarak üzerilerinde isimleri yazılı çay/kahve kupaları armağan edilmiştir. Ayrıca, her sunumda söz alarak katkıda bulunan başarılı 8 ortaokul öğrencisine İpek Ongun’un “Bir Pırıltıdır Yaşamak” adlı kitabı hediye edilmiştir.
Üniversiteli mentorlar bu projeyle ortaokul öğrencilerinin akademik motivasyonlarını artırmayı başarmışlardır. Üniversite Psikoloji Bölümü öğrencileri de ergenlik dönemine ilişkin bilgi ve uygulama deneyimlerini artırmışlardır.
Projenin ileriye dönük olarak sağladığı yararlara değinirsek;
Proje içeriğinde ortaokul öğrencilerine kazandırılacak olan kişisel gelişime yönelik becerilerin yaşamsal nitelik taşıması bakımından somut etkisinin ömür boyu devamlılık arz etmesi olasılığı artmıştır.
Gönüllü mentor öğrenciler için ergenlerle çalışma deneyimi kazanımının mesleki açıdan sürdürülebilir bir alt yapı oluşturması düşünülmüştür. Ayrıca, mentorluk konusunda elde edecekleri bilgi ve becerilerin diğer başka alanlara adapte edilebilir olması ikincil bir sürdürülebilir kazanım olacaktır.

KIRKYAMA (PATCHWORK)
Gündoğdu Çağdaş Toplum Gönüllüleri Derneği’nin Buca, Gediz evi anneleriyle “kırkyama” (patchwork) çalışması planlandı. 10 Kasım 2022’deki ilk toplantıda çalışmanın tanıtımı yapıldı ve ölüm yıldönümünde Atatürk anıldı. 18 Kasım 2022’de kırkyama eğitimi başladı. Her hafta Perşembe günleri sabah 10.30-12.30, öğleden sonra 13.00-15.00 arası iki seans olarak, annelerin katılım şartları göz önüne alınarak sabah 6, öğleden sonra 6 anne olmak üzere 12 anne kursa katıldı. Elişi çalışmasında kullanılacak malzemeler Kulüp bütçesi tarafından karşılandı. Gelir getirici bir beceri kazandırmak amacıyla kırkyama tekniğinin öğretildiği çalışmalar 23 Şubat 2023 tarihine kadar devam etti. 29 Aralık 2022 tarihindeki eğitimde yılbaşı kutlaması yapıldı. 26 Ocak 2023 ve 2 Şubat 2023 tarihlerinde ara tatil olması nedeniyle çalışma yapılamadı.

Kulüp üyelerinden Yıldız Belger, Bergün Kardeş, Figen Özdem ve Duygu Yurtseven’in yürüttüğü bu projeyle annelere bir beceri öğretmenin yanı sıra onlarla dostluk kurarak aile içi sorunlarına inmek, eş ve ergen çocuklarıyla ilişkilerinde sorunları varsa rehberlik yaparak çözüm üretmek, onlara rol model olarak öz güvenlerini kazanmalarını sağlamak hedeflendi.

MAKROME
Gündoğdu Çağdaş Toplum Gönüllüleri Derneği’nin Buca, Gediz evi anneleriyle bu yıl, ikinci bir elişi çalışması olarak 9 Mart 2023 tarihinde başlayan makrome çalışması yapıldı. Çalışmanın başladığı gün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlama programına yer verildi. Günün anlam ve önemi hakkında sohbetler edildi. Katılan kadınlara terlik hediye edildi. Kutlama etkinliğinde proje yürütücülerin yanı sıra kulüp sekreteri Merve Çelebi ve kulüp üyesi TSKF Saymanı Gül Gürses hazır bulundu.
Her hafta Perşembe günleri sabah 10.30-12.30, öğleden sonra 13.00-15.00 arası iki seans olarak, annelerin katılım şartları göz önüne alınarak sabah 6, öğleden sonra 6 anne olmak üzere 12 anne kursa katıldı. Elişi çalışmasında kullanılacak malzemeler Kulüp bütçesi tarafından karşılandı. Gelir getirici bir beceri kazandırmak amacıyla makrome tekniğinin öğretildiği çalışmalar 20 Nisan 2023 tarihinde sonlandı.
Kulüp üyelerinden Yıldız Belger, Bergün Kardeş, Figen Özdem ve Duygu Yurtseven’in yürüttüğü bu projeyle annelere bir beceri öğretmenin yanı sıra dönem başından itibaren annelerle kurulan dostlukları pekiştirdiler.

MENTİ – MENTOR

Burs Komisyonu Başkanı Begüm Huntürk’ün organizasyonuyla bursiyerler için uygulanan Menti-Mentor projesini, proje yürütücüsü Özge Yılmaz, Grup Mentorluk projesi olarak uyarladı. Proje, 6 ay süresince her ay Cumartesi sabahı 2-3 saat eğitim olarak planlandı.

5 Kasım 2022 ve 19 Kasım 2022 tarihlerindeki ilk toplantılarda gruptakiler birbiriyle tanıştı. Bu toplantılarda mentorluk üzerine kısa bir sunum yapılarak mentor Benal İnceer eğitim desteği verdi. Programdan beklentiler, program konusunda endişeler paylaşıldı. Her menti ve mentor gruba katabileceğini düşündüğü neler olabiliri anlattı. Mentorlar Yıldız Belger ve İnci Menemencioğlu deneyimlerini aktardı.

Bursiyerler Damla Kızılgöz, Ergün Canpolat, Ezgi İrem Nakış, Kemal Yalçın, Ozan Umut Kara, Makbule İlayda Solkıran, Melisa Taşdemir, Şerife Akgül’ün menti, Özge Yılmaz, Begüm Huntürk, İnci Menemencioğlu, Yıldız Belger ve Benal İnceer’in mentor olarak katıldıkları 26 Kasım 2022 tarihindeki toplantıda öncelikle grup ve bireysel hedef belirlendi. Tüm mentilerce oylama ve tartışma sonucunda Stres Kontrolü ve Zaman Yönetimi olarak gelişim hedefleri belirlendi.

Stres Yönetimi Gelişim Alanı Eylem Planına göre;
*Bireysel baş etme yöntemlerinin tüm mentilerce grupla paylaşılması,
*Mentor Benal İnceer tarafından stresle baş etme yöntemleri konusunda interaktif bir eğitim
planlanması,
*Rahatlatıcı nefes egzersizleri uygulamaları üzerine eğitim,
*Konu ile ilgili bir film izleyip grupta tartışma,

Zaman Yönetimi Gelişim Alanı Eylem Planına göre; Stres yönetimi sonrasında çalışılmak üzere
*Bireysel deneyimlerin tüm grupla tartışılması,
*Zaman yönetimi yöntemleri,

Her Mentinin Bireysel Gelişim Alanı’nda hedefe ulaşmak için düşündükleri yapmaları ya da geçmeleri gereken beş maddeyi sıralamaları kararlaştırıldı.

Bir sonraki toplantı için hazırlık çalışması yapılması düşünüldü. Ortak gelişim hedefi için yapılacak hazırlık için herkesin stresle baş etme yöntemlerini anlatmasını, en azından bir yöntem yazarak gelmeleri istendi.

Bireysel gelişim hedefi için yapılacak hazırlık için; Bu alanda neden gelişim gerektiğini düşünüyorsun? Mentorlukta geçecek 6 ay sonunda hedefine ulaştığını nasıl anlayacaksın? Neyin olmasını
hedefliyorsun? Bu hedefe ulaşmak için neler yapabilirsin, eylem planın/basamakları nelerdir? sorularının altları doldurularak gelinmesi istenildi.

24 Aralık 2022 tarihindeki üçüncü toplantıya, mentiler Kemal Yalçın, Şerife Akgül, Melisa Taşdemir, Ozan Umut Kara, Ezgi İrem Nakış, Makbule İlayda Solkıran, Ergün Canpolat ve Sena Dal katıldı. Bir önceki toplantıda saptanan sorulara verdikleri yanıtlar konuşuldu. Stres Yönetimi Gelişim Alanı’nda fizyolojik tepkilerin farkında oldukları görüldü; Bir kişi dermatolojik, bir kişi gastroenterolojik, bir kişi sırt ve boyunda sertlik, 3 kişi akıl karışıklığı/el titremesi ve davranışsal olarak da telaş ile tepki verdiklerini, bir kişi de duygusal olarak öfke çıkardığını belirtti. Mentor Benal İnceer tarafından Kaygı ve Kaygı ile Baş Etme Yöntemleri (A.W.A.R.E – R.A.D.A.R) anlatıldı. Mentiler ile tek tek nefes egzersizi yapıldı.

Bir sonraki toplantı için yapılacak hazırlık çalışmasında Kaygı tepkilerini Bilişsel, Fizyolojik, Davranışsal ve Duygusal olarak yazmaları istendi. Kaygıyı bedenlerinin hangi bölgesinde depo ettiklerine dikkat etmeleri ve özellikle nefes egzersizi ile tüm bedeni v