CUMHURİYETİN 100. YILINDA YURTTAŞ KİMLİĞİYLE KADININ YOLCULUĞU
Cumhuriyetimizin 100.Yılında, cumhuriyetin kadınlara kazandırdığı hakları konuşarak yurttaşlık bilincinin tazelenmesi böylelikle ikinci yüzyılımıza girerken yurttaş kimliğinde meydana gelen erozyona dikkat çekerek yurttaşlık haklarından yararlanamayan kadınlara bu konuda destek sağlamak istedik. 24 Ekim 2023 tarihinde Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir sempozyum düzenleyerek dinleyicilerde yurttaşlık bilincinin tazelenmesini ve böylelikle Cumhuriyet döneminde kadınların hukuksal kazanımlarının farkındalığını arttırarak, kadınların yasalarla kazanılmış haklarını kullanamaması ile yüzleşerek toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için toplumda bilinç düzeyinin yükseltilmesi sonucu kadınların haklarına sahip çıkabilmesini hedefledik.

Başkan Nazlı Yolaç, Yönetim Kurulu Üyesi Benal İnceer, Proje Çalışma Grubu Üyesi Özge Yılmaz ve Duygu Yurtseven 01. 08. 2023 tarihinde konuşmacıları ve hedef kitleyi belirlemek üzere proje hazırlıklarına başladı. Ele alınan konuların hukuksal, psikolojik ve felsefi açıdan farklı bakış açılarıyla bütünlüklü, sistematik bir bilgi akışını şeklinde sağlanması kararlaştırıldı.

“Kadının Söz Hakkı” başlığında Başkan Av.Nazlı Yolaç; Cumhuriyet öncesi dönemde kadın haklarının kısıtlı olduğu bilgileri ve 100 yıllık Cumhuriyet sürecinde kadın hakları, ailede, toplumda ve siyasette söz hakkı alanlarındaki kazanımları,
“Cumhuriyetin Kadın Yurttaşı Olmak” başlığında kulüp üyesi Klinik Psikolog Prof.Dr.Benal İnceer Cumhuriyet Kazanımları ile Kadın Kimliği üzerine bir kez daha düşünmek ve yurttaşlık bilincini tazelemek, yurttaş kimliğinin kadınlara kazandırdıkları,
“Sözün Cinsiyeti” başlığında Prof.Dr.Solmaz Zelyut Felsefe alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin zihniyette ve dilde yerleşmiş kalıplarda nasıl yer aldığı konularında aydınlatıcı bilgiler verdiler.

Hedef kitle, sosyoekonomik olarak imkanları kısıtlı bölgelerde yaşayan kadınlar ile benzer eğitimler düzenlemeleri için hatırlatıcı bilgilere ulaşmalarını sağlamak amacıyla İzmir kadın derneklerinde aktif görev alan kadınlar olarak tespit edildi. Ders saatleri uygun iki bursiyerimiz de bizimleydi.

Toplantının başlamasını bekleyenlerin izlemesi için “İlham Veren Kadınlar” başlığında Türk kadınlarından, öncü başarılar elde etmiş ve böylelikle kadınların neler başarabileceğine ilham olan 50 kadının başarılarının kısa hikayelerine ve fotoğraflarına yer veren bir power point sunum hazırlandı. Fon müziği olarak seçilen Hicarkar Sirto ile konuklara hoş bir ortam sağlanarak ikramlar yapıldı. Bir kısmının üye Özge Yılmaz sponsorluğunda, diğerlerinin kulüp bütçesi tarafından karşılandığı ikramların temini ve katılımcıların transferi, üye Buket Karadeveci’nin desteğiyle sağlandı.

Konuşmacılara teşekkürlerimizi iletmek adına TEMA Vakfı’nın 100.yıl ormanına her bir konuşmacı için üçer fidan bağışı yaptık. Sponsorluğunu Kulüp Başkanımız Nazlı Yolaç’ın üstlendiği fidan bağışına ait sertifikalar toplantı sonunda konuşmacılara takdim edildi. Teşekkür belgesi ve çiçek vermek yerine fidan bağışı yapmayı tercih ederek çevreye duyarlı hareket etmiş olduk.

KEÇE ATÖLYESİ
Kentimiz İzmir Derneği, İkiçeşmelik’teki restore ettikleri Konak Belediyesi’ne ait İstiklal İlkokulu binasını KONTAK Yenilikçi Öğrenme Merkezi olarak kullanarak bölgede yaşayan 6-18 yaş grubundaki çocuk ve gençlere bilimi sevdirmek, öğrenme süreçlerine katkı sağlamak, bölgedeki dezavantajlı grupların bu imkanlardan yararlanmasını sağlamak amacıyla hizmet vermektedir.
Merkez’de, kadınlara yönelik keçe çalışması kursu açan Kentimiz İzmir Derneği’yle destek amaçlı işbirliği yaptık. Haftada bir gün iki saat olarak planlanan 8 Ocak 2024’de başlayıp 20 Ocak 2024’de sonlanan kurs programı dört hafta sürdü. Kulüp üyelerinden Yıldız Belger ve Bergün Kardeş, ürünlerin keçeden nasıl yapılacağını öğretme işini üstlendiler. Çanta, gözlük ve tablet kılıfı, yaka çiçeği gibi objelerin keçe kullanılarak üretme teknikleri öğretildi. 15 kadının katıldığı keçe atölyesi çalışmaları ile kadınlara el becerisi kazandırarak farklı ürünler tasarlayıp üretmelerine destek olduk.