ÖĞRETMEN DESTEK ATÖLYESİ
TSKF projesi olarak Kulüplerin destekleri ile yürütülen Öğretmen Destek Atölyesinin eğitim çalışmaları, Aralık ayında Ankara’da yapılan ilk yüz yüze eğitim programının ardından, EKİP platformu koordinatörlüğünde 9 Ocak 2022 tarihinde ilk çevirim içi eğitim ile başladı. Öğretmenlere yönelik farklı öğretme metotlarının anlatıldığı ve uygulamalı çalışmaların yapıldığı bu eğitimler Haziran ayına kadar çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir. Haziran ayında yüz yüze bir değerlendirme toplantısı ile proje son bulacaktır. Muğla ilinde matematik öğretmenliği yapan Ceren Yılmazer Göztepe Soroptimist Kulübü’nün önerisiyle bu eğitimi almaktadır.

GENÇLİK KAMPI
Bursiyerlerin donanımlarını güçlendirmek, bireysel gelişimlerine ve eğitimlerine destek olmak amacıyla TSKF tarafından düzenlenen Soroptimist Gençlik Kampı 12-17 Eylül 2022 tarihleri arasında Çeşme Şifne Termal Oteli’nde organize edildi. Kampa 22 öğrenci ve 22 eğitmen katıldı. Programda, kulübümüz üyeleri de görevler aldılar. Tüm program süresince Benal İnceer, “Yakın İlişkiler/Yoğun Duygular, Davranış Değişim Terapisi” konusunda her öğle arası sonrası çok yararlı bilgilendirme yaptı. Nazlı Yolaç, Etiler Kulübü üyesi Gül Üstün’ün moderatörlüğünü yaptığı Kolayca projesi kapsamında “Hukuk Bize Neden Lazım” başlığı altında hukuk sohbeti yaptı. Şerife Eren iş yaşamı deneyimleriyle rol model olarak “Başarı öyküsü”nü aktardı. Başkan Zeynep Edes kulüp temsilcisi olarak kamp süresince hazır bulundu. Üyelerden Bergün Kardeş, Duygu Yurtseven, Merve Çelebi, Ayşe Baykan, Özge Erdoğan ve Seval Yarkan bazı günler etkinliklere katılarak projeye destek oldular. Bursiyerler, bilgilendirme yanı sıra çeşitli aktivitelerle hoşça vakit geçirdiler. Gerek içerik gerekse sosyal program olarak titizlikle seçilmiş konular ve etkinlikler kampın başarılı geçmesinde etken oldu.

KOLAYCA
TSKF’nin KOLAYCA Projesi, Türkiye”nin farklı illerinde, imkanları kısıtlı kadınların hukuk okuryazarlığını artırmayı, bir sosyal medya kampanyası ve zanaat temelli eğlenceli eğitim aracılığıyla adli yardım ve destek yollarını anlatarak ve yasal haklarını kullanmalarını teşvik ederek adalete erişimlerini desteklemeyi hedefliyor. Bu projeyle Türkiye”de kadın haklarına yönelik aktif ve pasif ihlallerin önlenmesine katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Bu bağlamda, TSKF bünyesindeki kulüpler ve toplum eğitim merkezleri aracılığı ile olanakları kısıtlı 726 kadınla yüz yüze etkileşimli eğitimler planlandı. Her kulüp kendi ilinde çeşitli uygulamalar yaptılar. Göztepe Kulübü’nün projeyi uygulama alanı, Gediz evi anneleriydi. Dört oturum olarak planlanan proje 29 Eylül 2022 tarihinde başlayıp 18 Ekim 2022 tarihinde sonlandı ve 26 kadına ulaşıldı. Oturumlarda avukat üyelerimiz bilgilendirme yaparken Benal İnceer moderatör, Begüm Huntürk, Merve Çelebi ve Ayşegül Kışlal koordinatör olarak görev üstlendiler.
29 Eylül oturumunda üyemiz Avukat Nazlı Yolaç “Hukuk Bize Neden Lazım” konusunda; 11 Ekim’de yine Nazlı Yolaç “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet” konusunda; 12 Ekim’de Avukat Özge Erdoğan “Aile Hukuku” konusunda; 18 Ekim’de Avukat İnci Menemencioğlu “Kadınların Ekonomik Hakları” konusunda bilgilendirme yaptılar.

Oturumlar 14.00’de başlayıp bir buçuk iki saat sürdü. Kadınların kendilerini rahat ifade edebilecekleri sıcak bir eğitim ortamı yaratmak için etkinliklerde çay, kahve, meşrubat, börek, çörek, kurabiye, vs. ikramı yapıldı. Katılımcılara hatırlatıcı hediyeler vermek adına her oturum sonunda günün hediyesini kazanan kadını belirlemek üzere çekiliş yapıldı.

Eğitimlerde buz kırıcı görevi yapacağı, aramızdaki eğitim ve gelir farklılığını azaltarak kendilerini daha eşit ve daha rahat hissetmelerini sağlayacağı düşünülerek katılımcılarla her oturumda farklı el işi çalışmaları yapıldı.

İlk oturumda, Boncuk Boncuk Hayatımız Kolyeleri dizdirildi. Kırmızı, yeşil ve turuncu renklerde 99 küçük ve 1 büyük boncuğu ipe dizerken “hayatımızı 99 boncuklu bir kolye ile ifade edecek olsaydık nasıl olurdu?” sorusunun karşılığını, ciddi sorunlar yaşadıkları günler için kırmızı; normal, sıradan günler için turuncu; neşe ve mutluluk dolu günler için yeşil boncukları kullanarak bir kolye oluşturmalarını, gelecekten beklentilerini ise büyük boncukla ifade etmeleri istendi.

İkinci oturumda, Yaşam Örtüsü oluşturuldu. Üzerinde 25 minik kare bulunan etamin kumaşlar dağıtılarak, kadınların 24 saat içinde hissettiklerini işlemeleri beklendi. Kadınlar kendilerini güvende hissedip hissetmediklerini etamine işledikleri renklerle ifade ettiler. Eşitlik ve saygıya dayanan, iletişime açık, paylaşım yapılan ortamlar yeşil; şiddet içermeyen ilişkiler turuncu; sevginin az, kontrolün çok olduğu ve şiddet içeren ilişkiler kırmızı iplikler kullanılarak kumaş üzerine aktarıldı. 25. kareye de geleceğe dair umutlarını ifade eden bir imza atmaları istendi.

Üçüncü oturum el işi çalışmasında, kadınların boşanma ve nafaka hakkındaki düşüncelerini ilmek ilmek aktardığı İlmekler Çözülürse battaniyesi oluşturuldu. Bu eğitimde anlatımlarla el işi çalışması eş zamanlı ilerledi.
Kadınlara yeşil, turuncu ve kırmızı renklerde keçe, parlak düğmeler, örgü ipi, tığ, iğne ve iplik verildi. Boşanma hakkında olumlu veya olumsuz düşüncelerini yeşil, turuncu ve kırmızı renklerdeki keçelerle ifade etmeleri istendi.
Kadının ekonomik özgürlüğünün boşanmaya etkisini, evet/hayır/bilmiyorum gibi fikirleri yansıtan farklı renklerdeki düğmeleri keçe üzerine dikmeleriyle ifade ettiler.
Nafaka ve aile konutuyla ilgili düşüncelerini yine, her biri başka düşünceyi simgeleyen farklı renklerdeki iplerle keçe etrafına tığ işi yaparak belirttiler.

Dördüncü oturumda, kadınların ekonomik haklarını vurgulayan Geçim Günlüğü başlığında bir takvimi doldurmaları istendi. 30 günlük hayali bir takvim sayfasına, pastel kalemler ve siyah-beyaz pullarla hem geçim durumlarını hem de ücretli ve ücretsiz çalıştıkları günleri işaretlediler. Kolay geçindikleri günler yeşil, idare ettikleri günler turuncu, zor geçindikleri günleri kırmızı boyadılar. Ücretli çalıştıkları iş günlerini beyaz, ücretsiz ev işleri yaptıkları günleri siyah pullarla işaretlediler.
Koordinatörler, oturum mekanlarını düzenleme, her katılımcıya verilen gerekli malzemeyi, araç gereçleri ve ikramları organize etme, oturumları fotoğraf ve videolarla belgeleme görevlerini üstlendiler.

Gediz Evi”nde uyguladığımız Kolayca Projesi ayrıca EgeTEM çatısı altında İzmir”deki 5 kulübün birlikteliği ile Buca Belediyesi Cemal Yetkiner Kültür ve Sanat Evi”nde de toplamda 68 kadına ulaşılarak gerçekleştirildi. Üyemiz Ayşe Baykan, EgeTEM sekreteri olarak oturumlara katıldı. Diğer İzmir kulüplerinin üyeleri ile birlikte Göztepe Kulübü”nden projeye katkı koyan aynı üyeler, Gediz Evi’ndeki oturumların ve el işi çalışmalarının birebir aynısını uyguladılar. 15 Eylül 2022 tarihinde başlayan projenin son oturumu 6 Ekim 2022 tarihinde yapıldı.